Настани

Промоција на романот „Домашна змија“ од албанскиот писател Аријан Лека

Во рамки на програмата на КРИК – Фестивал за критичка култура, утре (25 ноември), во 19 часот во Даут пашин амам  ќе се одржи промоција на романот „Домашна змија“, од албанскиот писател Аријан Лека, во издание на Готен. Авторот ќе присуствува на промоцијата, а промотор е академик Луан Старова. Аријан Лека е роден во Драч во 1966 година, овде завршува основно и средно музичко образование, специјалност флејта. На Филолошкиот факултет во Тирана завршува албански јазик и книжевност во 1992 година. Потоа минува две години на специјалистички студии од областа на модерната италијанска книжевност. Станува одличен препејувач на албански јазик на...

Продолжи со читање →

Bojan Babic book presentation Illegal Parnassuss and discussion What does it mean to be a Foreigner with Nikola Gelevski and Robert Alagjozovski

Within  the Human rights Film Festival | Kinoteka na Makedonija-Skopje | 18-20 November 2016 | As prelude 18 November (Friday) 8pm Austerlitz by Sergei Loznitsa (74min.) The new film from Sergei Loznitsa Austerlitz, is a stark yet rich and complex portrait of tourists visiting the grounds of former Nazi extermination camps, and a sometimes sardonic study of the relationship (or the clash) between contemporary culture and the sanctity of the site. What happens when the memorial and the museological meet — when places of death and destruction are transformed into tourist destinations? Sergei Loznitsa's new film Austerlitz (which takes its...

Продолжи со читање →

Бојан Бабиќ промоција на книгата „Илегален Парнас“ и разговор- „Што значи да се биде странец?“  со Никола Гелевски и Роберт Алаѓозовски

  Во рамките на Филмски фестивал за човекови права Кинотека на Македонија Селектор на филмската програма: Петар Милат 18 ноември (петок) Како прелудиум 20:00 АУСТЕРЛИЦ (Austerlitz) Документарен, Германија Режија: Сергеј Лозница Сценарио: Сергеј Лозница 2016 г., 74 мин., црно-бел, ДСП Новиот филм на Сергеј Лозница  Аустерлиц е остар, но богат и комплексен портрет на група туристи, кои се во посета на поранешен нацистички концентрационен логор, а на моменти претставува иронична студија на врската (или судирот) помеѓу современата култура и светоста на местото. Клучното прашање кое е провокација за авторот е што се случува кога ќе се сретнат меморијалното и музеолошкото -...

Продолжи со читање →

Хрватскиот писател Горан Ферчец на резиденција во Скопје

Хрватскиот писател Горан Ферчец е петтиот од шестте автори кои престојуваат во Скопје во 2016 година во рамките на книжевната резиденцијална програма за автори и преведувачи од Југоисточна Европа. Од први октомври во Скопје престојува хрватскиот писател Горан Ферчец  (1978 г.), четвртиот од шестте автори за 2016 година во рамките на книжевната резиденцијална програма за автори и преведувачи од Југоисточна Европа. Тоа ќе биде шанса за македонската јавност подобро да се запознае со еден од најдобрите млади хрватски прозаисти и граѓански активист, чиј роман Овде нема да има чуда беше издаден и кај нас, од Издавачката куќа Икона, во превод...

Продолжи со читање →

Поклонение

Романот Поклонение е базиран на хрониките за Првата крстоносна војна во 11-тиот век, со Ерусалим како сон во нивните глави. Романот зборува за важноста на меѓучовечките односи, како и за лојалноста, љубовта, пријателството. Интересните медитативна визии, внатрешните монолози и особено прашањето поради кои идеали луѓето решиле да заминат на поклонение и да се изложат на големо страдање, го создава психолошкиот преглед на внатрешниот свет на крстоносците, во исто време давајќи добар преглед на тоа како била планирана крстоносната војна, изведена и образложена. Книгата е своевидна карта и хронологија на оваа крстоносна војна; тоа е длабок поглед во историјата на европската...

Продолжи со читање →

Дебата со Тијт Алексеев и Гоце Смилевски: “Што е ново под сонцето: историја, геополитика, љубов и војна?“

Тијт Алексеев, современ автор од Естонија и добитник на Европската награда за литература е гостин на Издавачката куќа Готен по повод објавувањето на романот Поклонение, во едицијата „Алказар“. Во Скопје промотивната дискусија ќе се одржи во просториите на ЕУ инфо центарот, во петок, 23 септември, во 19 и 30 часот, на тема “Што е ново под сонцето: историја, геополитика, љубов и војна?“, на која учесник ќе биде и најпреведуваниот македонски автор Гоце Смилевски, кои со естонскиот колега ја споделува пасијата за историски романи, но и престижната европска награда. Гостувањето и преводот на книгата од Тијт Алексеев е овозможено преку програмата...

Продолжи со читање →

Промоција на романот Поклонение од Тијт Алексеев во Струга

Во четврток, 22 септември, во 20 часот, во Центарот за култура „Браќа Миладиновци“ во Струга ќе биде претставен романот Поклонение од Тијт Алексеев, кој е гостин на Издавачката куќа Готен по повод објавувањето на овој роман Овој несекојдневен автор на далечната естонска литература, кој е добитникот на европската награда за литература, пред публиката во Струга ќе го претстават професорката и книжевен критичар Елизабета Шелава и писателот Роберт Алаѓозовски. Гостувањето и преводот на книгата од Тијт Алексеев е овозможено преку програмата Креативна Европа на Европската унија во рамките на проектот „Подлабока Европа, поширок опсег“ во која на македонски беа преведении дела...

Продолжи со читање →