View Cart “Менаџмент на уметноста во турбулентно опкружување” has been added to your cart.

Бумеранг

Романот Бумеранг ја донесува приказната за „бумеранг генерацијата“ во која бумерангот претставува метафора за постојаното враќање на почетокот и тргнувањето од нула.

Станува збор за општествено ангажиран роман во кој приказната за четворица 35-годишници и нивните проблеми при снаоѓањето во материјално и духовно опустошениот простор на современата Босна и Херцеговина е комбинирана со приказната за обновувањето на локалната библиотека како начин за обновување на духовната клима на пограничното гратче Брод. Во приказната Благојевиќ успешно ја вткајува и љубовната приказната на нараторот.

Берислав Благојевиќ е роден 1979 година во Славонски Брод, а последните 20 години живее и работи Бања Лука. Пишува проза и поезија, а има објавено шест печатени, како и по една аудио и електронска книга. Најважни дела му се: Револуционер (кратки раскази, 2012), Потивки од водата (роман, 2013), Ние во маглата (поезија, 2015) и Бумеранг (роман, 2016). За романот Бумеранг ја добива најзначајната книжевна награда во Република Српска, наградата на Здружението на писателите на Република Српска.

Превод од српски јазик: Марија Саревска-Тодоровска

Книгата е издадена со поддршка на Министерството за култура на Република Србија.

 

150.00 ден

Детали за Книгата

Страници

144

Дизајн на насловна

Бранко Прља

Издавачка куќа

Готен

Јазик

македонски

ISBN

978-608-4625-87-2

Издадена

2017

Едиција

Контемпоранеа

За Авторот

Берислав Благојевиќ

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Бумеранг”