View Cart “Сеќавањата на еден јаничар” has been added to your cart.

Јужњаци, марш!

Романот функционира како некоја енциклопедија на културите од поранешна Југославија, место каде што се мешаат вкусовите на сарма и традиционалната балканска музика, каде што становите се пренаселени и низ тенките ѕидови продираат разните јужњачки акценти и караници особено кога се игра маалски фудбал.

Љубљанското гето Фужине се открива преку живописниот сленг, кој авторот го користи за да ја опише адолесцентската младост на Марко и проблемите што тој ги има со своето потекло, со идентитетот, со родителите, со предрасудите и стереотипите.

Животите на раазличните жители  на Фужине се раскажуваат со живописниот јазик на Марко полн со горчливо-слатки хуморни сегменти. Ова е една елегантна приказна, уникатна во Словенија по третманот на нејзината разноликост.

60.00 ден

За Авторот

Горан Војновиќ

Овој роман е всушност недовршено филмско сценарио. Зборува за заедницата доселеници од просторите на бивша Југославија во населбата Фужине во Љубљана. Ги опишува нивните секојдневни грижи и културните разлики во однос на нивните соседи Словенци, но и нивните меѓусебни разлики затоа што секој од нив доаѓа од една од различните поранешни југословенски републики. Романот ги доби наградите Прешерен и Крешник за 2009 годиина. Преведен е на српски, хрватски и босански, а делови и на англиски и на германски.

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Јужњаци, марш!”