Подрачје без сигнал

Роберт Перишиќ се обидува да репозиционира неидентификуванaмала заедница од поранешна Југославија (тоа може да биде БиХ, Хрватска, но и која било друга) во контекст на сите глобални сплеткиштоисто така влијаат на Балканот. Преку трагичната судбина на неколку преживеани, на бегалците и оние штоостанаа, тој ја слика мрачната реалност на посттранзициската и повоена доба. Ништо не е убаво во овој контекст. Тој се солидаризира со овие луѓе, давајќи им епски пориви во некои ситуации, но тие не можат да ја надминат реалностаи да станат херои. Тие завршуваат во лудило, во несреќи, во лабав морален живот итн. Сепак, се обидуваат да го дадат својот максимум. Наспроти овие ликови, тој е суров и ироничен кон претставниците на глобалните сили, кои спроведуваат неолиберални агенди, третирајќи го Балканот, и Источна Европа, како простор отворен за експериментирање и манипулација.

60.00 ден

Категорија

За Авторот

Роберт Перишиќ

Наративниот тек оди во многу насоки, ликовите се повеќеслојни и сите добро формирани. Перишиќ успева мајсторски да стави крај на сите негови слоеви и да се создаде голем роман.

Критики

Нема критики сеуште.

Бидете први кои ќе разгледате “Подрачје без сигнал”