Купи!

Вест од несвест

Се работи за збирка измислени вести, куси приказни, имагинарни биографии на познати личности на сатиричен и хумористичен начин. Доминантна е играта помеѓу фактот и фикцијата. Влијанието на сатиричниот магазин „Онион“ е очигледно, но книгата не застанува таму. Напротив, таа оди понатаму од сатиризирањето на локалните и глобалните вести и политичките и социјални ситуации. Деконструкцијата на „вистината“ станува главна тема на делото кое се стреми да докаже дека вистината во модерниот свет е поим и концепт кој многу лесно се манипулира, а комерцијализацијата и консумеристичкиот начин на размислување и живеење се главните полиња на критика. Социјалниот ангажман е на прво поле во овие изданија и се надоврзува на сатирата и хуморот и настојувањето да се внесе уметнички дискурс во новинарскиот жанр и жанрот на книгата, како едни од носечките елементи на овие дела.

100.00 ден

Детали за Книгата

Страни

289

Дизајн на насловна

Бранко Прља

Издавачка куќа

Готен

Јазик

македонски

ISBN

978-608-4625-00-1

Издадена

2010

Eдиција

Enfant Terible

За Авторот

Бранко Прља

Бранко Прља е графички дизајнер, писател и основач на првиот електронски конкурс за литература во Македонија, Електролит. Има објавувано раскази во земјава и странство. Други позначајни дела на Бранко Прља се збирката куси раскази „За секого по нешто, за некого ништо“ (2003) и збирките едукативна проза „Досие: Планета Икс“(2009) и „Досие: Ѕвезда Немезис“(2011).

Се работи за збирка измислени вести, куси приказни, имагинарни биографии на познати личности на сатиричен и хумористичен начин. Доминантна е играта помеѓу фактот и фикцијата. Влијанието на сатиричниот магазин „Онион“ е очигледно, но книгата не застанува таму. Напротив, таа оди понатаму од сатиризирањето на локалните и глобалните вести и политичките и социјални ситуации. Деконструкцијата на „вистината“ станува главна тема на делото кое се стреми да докаже дека вистината во модерниот свет е поим и концепт кој многу лесно се манипулира, а комерцијализацијата и консумеристичкиот начин на размислување и живеење се главните полиња на критика. Социјалниот ангажман е на прво поле во овие изданија и се надоврзува на сатирата и хуморот и настојувањето да се внесе уметнички дискурс во новинарскиот жанр и жанрот на книгата, како едни од носечките елементи на овие дела.

Критики

Нема критики сеуште.

Бидете први кои ќе разгледате “Вест од несвест”