Приказни обични за луѓе необични

Авторот користи еден апарат на банализација, на разигрување на фразите и на спуштање на нивото, кој е наследство од авангардата, особено руската авангарда и дадаистите. Таа јазична и авторска маска ја користи, од една страна, со цел универзалните вистини да ги направи достапни и разбирливи за секој. Од друга страна, тоа е израз и на неговиот револт, неговиот интелектуален, да не речам политички, ангажман, но и еден ангажман против уреденоста на светот и тој тоа успешно го прави преку онеобичувањето на нештата.

30.00 ден

Категорија Ознака:

Детали за Книгата

Страни

64

Дизајн на насловна

Бранко Прља

Издавачка куќа

Готен

Јазик

македонски

ISBN

978-608-4625-17-9

Издадена

2012

Eдиција

Enfant Terible

За Авторот

Бранко Прља

Бранко Прља е графички дизајнер, писател и основач на првиот електронски конкурс за литература во Македонија, Електролит. Има објавувано раскази во земјава и странство. Други позначајни дела на Бранко Прља се збирката куси раскази „За секого по нешто, за некого ништо“ (2003) и збирките едукативна проза „Досие: Планета Икс“(2009) и „Досие: Ѕвезда Немезис“(2011).

Авторот користи еден апарат на банализација, на разигрување на фразите и на спуштање на нивото, кој е наследство од авангардата, особено руската авангарда и дадаистите. Таа јазична и авторска маска ја користи, од една страна, со цел универзалните вистини да ги направи достапни и разбирливи за секој. Од друга страна, тоа е израз и на неговиот револт, неговиот интелектуален, да не речам политички, ангажман, но и еден ангажман против уреденоста на светот и тој тоа успешно го прави преку онеобичувањето на нештата.

Критики

Нема критики сеуште.

Бидете први кои ќе разгледате “Приказни обични за луѓе необични”