Книга на неделата


uteha korica

Добра мисла

За Утехата за Адамовото дрво, Жолуде во 2011 година ја доби Наградата за литература на Европската Унија. Оваа збирката раскази опфаќа различни сцени од урбаниот и руралниот живот на современата Латвија.

Рекоа за...

Овие раскази силно ја одразуваат атмосферата на Европа од почетокот на XXI век, па затоа за многу критичари книгата е една од најважните прозни дела објавени во Латвија во изминатите неколку години.

vox populi

Специфичен аспект на прозата на Жолуде е способноста да се уништи секоја граница меѓу реалноста и фикцијата, познатото и непознатото, локалното и глобалното.

Ознаки

Понекогаш е тешко да се претпостави на кое место и во кое време се случуваат овие раскази, а понекогаш убавината на текстот се состои токму во специфичната локална боја и колорит.

Погледнете ја нашата целосна библиотека

Погледни ја колекцијата

Последни настани

Open Call: Reading Balkans 2020- The Literary Residence Programe

The Residency is pre arranged by Reading Balkans project in cooperation with the Publishing House Goga (Slo), Goten Publishing (MK), Krokodil…

Једрт Лапух Малезич престојува на книжевна резиденција во Скопје

Ве известуваме дека словенечката писателка Једрт Лапух Малезич во мај престојува на книжевна резиденција во Скопје. Резиденцијата се реализира во рамки…

Романот „3 минути и 53 секунди“ на Бранко Прља ќе биде објавен во САД

Македонскиот писател Бранко Прља потпиша договор со американската издавачка куќа „Далки аркајв прес“ за издавање на неговиот роман на англиски јазик…

(видео) „Кога заврши војната“ од Аарно Сурмински – капитулацијата е потпишана но, милиони луѓе се во егзистенцијална замка

Книгата „Кога заврши војната“ на современиот германски писател Арно Сурмински (1934) е составена од 29 раскази во кои авторот ги опишува…