Новости

Бојан Бабиќ промоција на книгата „Илегален Парнас“ и разговор- „Што значи да се биде странец?“  со Никола Гелевски и Роберт Алаѓозовски

 

Во рамките на Филмски фестивал за човекови права Кинотека на Македонија

Селектор на филмската програма: Петар Милат

18 ноември (петок)

Како прелудиум

20:00

АУСТЕРЛИЦ

(Austerlitz)

Документарен, Германија

Режија: Сергеј Лозница

Сценарио: Сергеј Лозница

2016 г., 74 мин., црно-бел, ДСП

Новиот филм на Сергеј Лозница  Аустерлиц е остар, но богат и комплексен портрет на група туристи, кои се во посета на поранешен нацистички концентрационен логор, а на моменти претставува иронична студија на врската (или судирот) помеѓу современата култура и светоста на местото. Клучното прашање кое е провокација за авторот е што се случува кога ќе се сретнат меморијалното и музеолошкото – кога местата на смрт и уништување ќе се трансформираат во туристичка дестинација? Аустерлиц, на Лозница е насловен според ремек делото на големиот романсиер В. Г. Себалд, а со кое, едновремено, влегува во енигматичен и предизвикувачки дијалог.

21:15       Илегален Парнас– Презентација на книга на Бојан Бабиќ

Што значи да се биде странец?

Разговор со Бојан Бабиќ и Никола Гелевски

Модератор: Роберт Алаѓозовски

Некогаш во минатото направив грешка и сега сум во погрешен живот. Зебалд – Аустерлиц

Почнувајќи од војните на просторот на бивша Југославија, на овие наши заеднички простори, преовладува чувство на непоправливост на ситуацијата – губење на надежта за подобар живот или еден историски песимизам кој кај мислечките луѓе, со тек на време, прераснува во антропопесимизам, губење на верба во човекот. Од каде доаѓа тоа чувство на бидување во ќорсокак – како поединци, како општество, како човечки вид – чувство на неможност суштински да направиме промена на подобро, не само во општеството во кое живееме, туку, последично и во сопствените животи.

Дали нашето индивидуално паметење е условено од општеството? Зошто се чувствуваме искоренети, како емигранти, иселеници иако никаде не сме се отселиле и целиот живот живееме на едно место? Дали е тоа искоренување од традицијата или од самата смисла? Дали е литературата длабока потрага по причините за суптилните, неподносливи и тешки психолошки состојби на јунаците предизвикани од историските околности, низ кои и авторот и раскажувачот и јунаците и читателите лутаат, сè додека не дојдат до ѕидот на историскиот молк? Дали бавењето со уметност во општества како нашите е активизам или ескапизам? Имаме ли право да живееме на Парнас кој самите сме го израдиле на сред калливиот пат на голата неслобода и корупција?

Ќе разговараме за сите овие прашања, не давајќи конечен одговор.

Бојан Бабиќ

Роден во Белград, 1977 година. Завршил гимназија во Младеновац, а Филолошки факултет во Белград, каде што дипломирал на групата за српска книжевност и јазик со општа книжевност на Филолошкиот факултет. Досега има објавено три книги со кратка проза и четири романи, како и голем број текстови во различни списанија во Србија, регионот и пошироко.

Добитник е на наградата „Фонд Борислав Пекиќ“ во 2011 година, за омнибус – романот Девојчиња, бидете добри. Романот Илегален Парнас беше во тесен избор за НИН-овата и за регионалната награта „Меша Селимовиќ“. Книга за момчиња е роман објавен во само 100 примероци. Бил гостин на резиденцијалната програма за европско вмрежување на писатели и преведувачи – „Традуки“, во Сараево 2012 година и на шведскиот институт и здружението „Крокодил“ во Шведска. Расказите му се преведени на албански, шведски, англиски, германски, исландски и унгарски јазик. Објавува проза, поезија и колумни во списанија и антологии во Србија, Хрватска, Црна Гора, во Косово, Шведска, Соединетите Американски Држави, Мексико: Повелба, Билет, Трет пазар, Запирка, Хаос, Кикинда кратко, Расказ на XXI век, Чекори, антологија на расказ на XXI век, Ракописи, Книжевен преглед, Северен бункер, Sic! (Сараево), антологија на нова српска проза «Од Белград, со љубов» – на албански, антологија на српска поезија «Сите ќе пишуваат поезија» – на шведски јазик, In Other Words Merida (Мексико), Гравел (САД), Стина (Исланд).

Бојан Бабиќ престојува во Скопје во рамките на резиденцијалната програма за книжевници под мотото „Апсолутно модерен“, во организација на издавачката куќа Готен, а под покровителство на Европската мрежа за книжевност и книги Традуки.

ПУБЛИКАЦИИ

Објавени книги:

  1. ПЛИ-ПЛИ (куси раскази, Книжевна младина на Србија, Белград, едиција Пегаз)
  2. Буки во проза (песни во проза, Интелект, Ваљево)
  3. Приказни за среќата (куси раскази, Трет пазар, Белград)
  4. Нечовечка комедија (роман, Алгоритам, Белград)
  5. Девојчиња, бидете добри (омнибус – роман, Лево крило, Белград)
  6. Илегален Парнас (роман, Лево крило, Белград)
  7. Стапалата на Чаплин (роман, Лево крило/Книжевна работилница Рашиќ, Белград)


Остави Коментар