Бежаници

Бежанци на Весела Љахова (1961) е историски роман кој врз фонот на мошне специфичните и многу често на контроверзен начин толкувани историски настани прикажува многубројни човекови судбини. Книгата претставува глас на автентично сочувство кон обичниот човек, кон неговите страдања и неговата способност во големите историски премрежиња да го зачува своето достоинство. Бежанци е сага за едно време исполнето со драматични историски настани, но и сага за човековата волја да постави јасна граница меѓу доброто и злото, за човековата моќ да донесува одлуки што нема да го нарушат индивидуалното чувство за праведност.

Романот е добитник на националната награда за литература „Христо Г. Данов“ за 2014 година.

250.00 ден

Category:

Детали за Книгата

Страни

760

Дизајн на насловна

Бранко Прља

Издавачка куќа

Готен

Јазик

македонски

ISBN

978-608-4625-85-8

Издадена

2017

Едиција

Контемпоранеа

За Авторот

Весела Љахова

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Бежаници”