Дишечкото возвишение

Дебитанската проза на Бети Фајон (псевдоним зад кој се крие младата бугарска писателка Марија Добревска) по својот смел и необичен книжевен експеримент веднаш го привлече вниманието и на публиката и на критиката во соседна Бугарија. Нејзиниот книжевен првенец за своите доблести веднаш влезе во финалето на најпрестижната бугарска награда за проза и малку фалеше да стане нејзин лауреат. Книгата го привлече вниманието затоа што е толку поразлична од творечките преокупации на другите бугарските автори.

Оние што сакаат метафори би рекле дека се работи за типично женско писмо. Тоа се гледа во типот на пишувањето, како и во релацијата на двата главни лика во приказната, јас и ти, односно машкото и женското, Мари и г. А. Но овде не се работи за класични опозити, туку за многу необични деконструкции на сите позиции од вообичаените дихотомии во женското писмо.

60.00 ден

За Авторот

Бети Фајон

„Дишечкото возвишение“ е многу интелигентна книга – таа ни нуди бегство во светот на измисленото. Тоа е единствениот свет што познава алтернативи и каде ние можеме секогаш да најдеме исполнување на нашите желби и да се соочиме со нашите стравови.  Како Мари или слично на неа.

Критики

Нема критики сеуште.

Бидете први кои ќе разгледате “Дишечкото возвишение”