Допирот на пијанистот

Романот Допирот на пијанистот ја раскажува приказната за генијалниот њујоршки пијанист Габриел Голдман. Книгата се отвора кон читателот како калинка: неколку зрнца филозофски роман, неколку зрнца роман за уметноста, неколку зрнца љубовна приказна. Комел префинето ги комбинира јазичните игри и разновидните раскажувачките слоеви за да ја долови целата магија и проклетството на човекот надарен со невообичаен талент за свирење и создавање музика. Книгата може да се чита и како парабола за уметничкото творештво и за односот на големите уметници кон создавањето.

Мирт Комел е писател и филозоф, предавач на Факултетот за општествени науки и на Факултетот за филозофија во Љубљана. Автор е на бројни научни дела, а неговите книжевни дела варираат од драми и драмски песни до текстови за патување. Допирот на пијанистот е негов прв роман.

Превод од словенечки јазик: Иванка Апостолова Баскар

Книгата е објавена со поддршка на Јавната агенција за книга на Република Словенија

200.00 ден

Детали за Книгата

Страници

180

Дизајн на насловна

Бранко Прња

Издавачка куќа

Готен

Јазик

македонски

ISBN

978-608-4625-88-9

Издадена

2017

Едиција

Контемпоранеа

За Авторот

Мирт Комел

Критики

Нема критики сеуште.

Бидете први кои ќе разгледате “Допирот на пијанистот”