Сеќавањето на шумата

Краткиот роман Сеќавањето на шумата на Дамир Каракаш (1967) со исклучително малку изразни средства на концизен начин компримирано го води човекот кон најдлабоките плодови на емоциите, од друга страна реалистично прикажувајќи го микрокосмосот на Лика.

Сеќавањето на шумата од Дамир Каракаш е кус роман со поетско темпо, книга за едно необично растење под сенката на мистеријата што се крие во самото тело. Книга во која се натпреваруваат стравот и волјата, се допираат траумата, хуморот и поезијата. Книга од работ на шумата, целосно каракашевска, извртена во својата логика, точна е течна, поместена и разбирлива… (…) Мала голема книга.

Роберт Перишиќ

Превод од хрватски јазик: Владимир Јанковски

Книгата е објавена со поддршка на Министерството за култура на Република Хрватска.

150.00 ден

Детали за Книгата

Страници

136

Дизајн на насловна

Бранко Прља

Издавачка куќа

Готен

Јазик

македонски

ISBN

978-608-4625-94-0

Издадена

2018

Едиција

Контемпоранеа

За Авторот

Дамир Каракаш

Критики

Нема критики сеуште.

Бидете први кои ќе разгледате “Сеќавањето на шумата”