Утехата за Адамовото дрво

Збирката раскази Утехата за Адамовото дрво од современата латвиска писателка Инга Жолуде (1984) опфаќа различни сцени од урбаниот и руралниот живот на современата Латвија. Специфичен аспект на прозата на Жолуде е способноста да се уништи секоја граница меѓу реалноста и фикцијата, познатото и непознатото, локалното и глобалното. Понекогаш е тешко да се претпостави на кое место и во кое време се случуваат овие раскази, а понекогаш убавината на текстот се состои токму во специфичната локална боја и колорит. Овие раскази силно ја одразуваат атмосферата на Европа од почетокот на XXI век, па затоа за многу критичари книгата е една од најважните прозни дела објавени во Латвија во изминатите неколку години.

За Утехата за Адамовото дрво, Жолуде во 2011 година ја доби Наградата за литература на Европската Унија.

Превод од англиски јазик: Василка Пемова

Книгата е издадена со поддршка на програмата за култура на Европската Унија

200.00 ден

Детали за Книгата

Страници

224

Дизајн на насловна

Бранко Прља

Издавачка куќа

Готен

Јазик

македонски

ISBN

978-608-4625-89-6

Издадена

2017

Едиција

Контемпоранеа

За Авторот

Инга Жолуде

Критики

Нема критики сеуште.

Бидете први кои ќе разгледате “Утехата за Адамовото дрво”