Sale!

Вест од несвест

Се работи за збирка измислени вести, куси приказни, имагинарни биографии на познати личности на сатиричен и хумористичен начин. Доминантна е играта помеѓу фактот и фикцијата. Влијанието на сатиричниот магазин „Онион“ е очигледно, но книгата не застанува таму. Напротив, таа оди понатаму од сатиризирањето на локалните и глобалните вести и политичките и социјални ситуации. Деконструкцијата на „вистината“ станува главна тема на делото кое се стреми да докаже дека вистината во модерниот свет е поим и концепт кој многу лесно се манипулира, а комерцијализацијата и консумеристичкиот начин на размислување и живеење се главните полиња на критика. Социјалниот ангажман е на прво поле во овие изданија и се надоврзува на сатирата и хуморот и настојувањето да се внесе уметнички дискурс во новинарскиот жанр и жанрот на книгата, како едни од носечките елементи на овие дела.

199.00 ден 100.00 ден

Детали за Книгата

Страни

289

Дизајн на насловна

Бранко Прља

Издавачка куќа

Готен

Јазик

македонски

ISBN

978-608-4625-00-1

Издадена

2010

Eдиција

Enfant Terible

За Авторот

Бранко Прља

Бранко Прља е графички дизајнер, писател и основач на првиот електронски конкурс за литература во Македонија, Електролит. Има објавувано раскази во земјава и странство. Други позначајни дела на Бранко Прља се збирката куси раскази „За секого по нешто, за некого ништо“ (2003) и збирките едукативна проза „Досие: Планета Икс“(2009) и „Досие: Ѕвезда Немезис“(2011).

Се работи за збирка измислени вести, куси приказни, имагинарни биографии на познати личности на сатиричен и хумористичен начин. Доминантна е играта помеѓу фактот и фикцијата. Влијанието на сатиричниот магазин „Онион“ е очигледно, но книгата не застанува таму. Напротив, таа оди понатаму од сатиризирањето на локалните и глобалните вести и политичките и социјални ситуации. Деконструкцијата на „вистината“ станува главна тема на делото кое се стреми да докаже дека вистината во модерниот свет е поим и концепт кој многу лесно се манипулира, а комерцијализацијата и консумеристичкиот начин на размислување и живеење се главните полиња на критика. Социјалниот ангажман е на прво поле во овие изданија и се надоврзува на сатирата и хуморот и настојувањето да се внесе уметнички дискурс во новинарскиот жанр и жанрот на книгата, како едни од носечките елементи на овие дела.

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Вест од несвест”