Бранко Прља

Бранко Прља

CV | Бранко Прља

 

Работно Искуство

Графички дизајнер и копирајтер

2010- BEC Scholz & Friends | Копирајтер и графички дизајнер

2009- Esperanza – World Culture Center | Уметнички директор

2009- Goten Publishing | Уметнички директор

2008-10 New Moment New Ideas Company | Копирајтер

2004-08 Културен центар Точка | Графички дизајн и одржување на веб

2004-08 Невладина организација Контрапункт | Графички дизајн и одржување на веб

2003-08 Издавачка куќа Темплум | Графички дизајн и одржување на веб

1998-99 Онлајн продавница за филмови „РеФилм“ (Лондон) | Одржување на веб

 

Литературна Дејност

Објавени збирки раскази

2012 Атом и Ева, Готен, Скопје

2012 Досие: Универз Ум, Готен, Скопје

2012 Приказни обични за луѓе необични, Готен, Скопје

2011 Досие: Ѕвезда Немезис, Готен, Скопје

2010 Вест од несвест, Готен, Скопје

2009 Досие: Планета Икс, Темплум, Скопје

2007 Вести од подрумот на баба ми, Капка, Скопје

2006 Парите се отепувачка, Темплум, Скопје

2005 Вести во земјата на чудата, Темплум, Скопје

2003 За секого по нешто, за некого ништо, Темплум, Скопје

 

Изложбена Дејност

2011 КАПКА во ГЕМ (графички дизајн, текст, фотографија), ГЕМ, Скопје

2010 Art Is Everywhere (графички дизајн), Повеќе локации, Скопје

2008 Вести во земјата на чудата (сценарио), Бела ноќ, Скопје

2006 Армитаж (перформанс, текст), НУЦК “Григор Прличев”, Охрид

2006 Армитаж (инсталација), Културен центар Точка, Скопје

2006 Пари (перформанс, текст), Културен центар Точка, Скопје

2006 Сурогати (графички дизајн), Културен центар Точка, Скопје

2005 Депресијата на новогодишната ноќ (перформанс, текст), Т. Ц. Рамстор, Скопје

2005 Цртеж – ‘рт, еж: Ск_Мк, нови тенденции (цртежи), изложба во 6 градови низ Македонија

2004 Вести во земјата на чудата (текст, рачно работена хартија), Бела ноќ, Скопје

 

Проекти

Идејна основа, дизајн, уредување, жирирање и одржување на Електролит, првиот електронско-литературен конкурс во Македонија

Основач на независната организација КАПКА (Креативен активизам преку пародија, критика и алегорија); уредник и графички дизајнер на нејзините изданија

 

Компјутерски Вештини:

Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign

QuarkXPress, Corel Draw

Adobe Dreamweaver, Adobe Flash

Microsoft Office…

 

Познавање на Jазици

Српски, хрватски, англиски и италијански