Новости

(Видео) Даниел Одија во Скопје: За љубовта најтешко се пишува

Во „Стакларница“, Даниел Одија главно пишува за проблемите на младите луѓе од општествените маргини додека се борат со недостиг на работа и животни перспективи.

  • За љубовта најтешко се пишува, најлесно се пишува за лудилото, за алкохолот за дрогите, рече Одија претставувајќи се пред македонската публика.

Даниел Одија е еден од најзначајните полски писатели од поновата генерација. Освен раскази, објавил и неколку романи.

Во „Стаклраница“ Одија главно пишува за проблемите на младите луѓе од општествените маргини додека се борат со недостиг на работта и животни перспективи. Со користење специфичен јазик, сленг, необични идиоми, авторот создава галерија ликови кои често се изгубени, исклучени од пософистицираните општествени текови, приудени да се борат за својата основна егзистенција. За овие луѓе светот е еден вид опасна џунгла, каде што животот постојано е под некој вид закана.

Во видеозаписот проследете го неговото гостување во Скопје и промоцијата на збирката раскази „Стаклраница“.Остави Коментар