Настани

Open Call – Ukraine – Writers in Residence Programme: Reading Balkans 2018

South and East reaches West – digital platform for promotion of writers in post-conflict societies Open Call Literary Residence Program Reading Balkans Residency – Ukraine 2018 The Literary Residence Program ‘Reading Balkans 2018’ is open to welcome fiction writers, poets, essayists and playwrights from Ukraine. The Literary Residency is prearranged by Reading Balkans project in cooperation with the Publishing House Goga (SI), Goten Publishing (MKD), Udruženje Krokodil (SRB. Reading Balkans project is co-funded by Creative Europe programme of European Union. We are in particular paying attention in writers who are innovative, who in their works deal with contemporary themes and...

Продолжи со читање →

Објавена збирката раскази „Утеха за адамовото дрво“ од летонската писателка Инга Жолуде

Издавачката куќа Готен ја објави збирката раскази „Утеха за Адамовото дрво“ од современата летонска писателка Инга Жолуде. Книгата опфаќа различни сцени од урбаниот и руралниот живот на современата Латвија. Специфичен аспект на прозата на Жолуде е способноста да се уништи секоја граница меѓу реалноста и фикцијата, познатото и непознатото, локалното и глобалното. Понекогаш е тешко да се претпостави на кое место и во кое време се случуваат овие раскази, а понекогаш убавината на текстот се состои токму во специфичната локална боја и колорит. Овие раскази силно ја одразуваат атмосферата на Европа од почетокот на XXI век, па затоа за многу...

Продолжи со читање →

„Кога заврши војната“ од германскиот писател Арно Сурмински објавена на македонски јазик

Издавачката куќа Готен ја објави збирката раскази „Кога заврши војната“ од германскиот писател Арно Сурмински. Книгата „Кога заврши војната“ на современиот германски писател Арно Сурмински (1934) е составена од 29 раскази во кои авторот ги опишува последниците од Втората светска војна и искуството на ужасот од поствоениот период. Потпишувањето на капитулацијата во 1945 година, за милиони луѓе не значи и завршување на војната. Таа на еден начин продолжува да трае во луѓето кои мора да се соочуваат со нејзините последици. Надворешните борби се престанати, но внатрешните конфликти и чувството на мачнина кај огромен број поединци продолжуваат. Авторот го истражува внатрешниот...

Продолжи со читање →

Open Call – Literary Agent – “Reading Balkans”: South and East reaches West – digital platform for promotion of writers in post-conflict societies

Open Call – Literary Agent “Reading Balkans” South and East reaches West - digital platform for promotion of writers in post-conflict societies The project South and East reaches West - digital platform for promotion of writers in post-conflict societies is a cooperation project between the Publishing House Goga (SI), Goten Publishing (MKD), Udruženje Krokodil (SRB), Udruga Kurs (CRO), Poeteka (AL), Qendra Multimedia (Kosovo), PEN Centre BIH and other partners. The project partners are looking for a person who would as a literary agent represent writers from following countries: Albania, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Kosovo, Macedonia, Montenegro, Romania, Serbia, and...

Продолжи со читање →

Writers in Residence Programme: Reading Balkans 2018 (Open Call)

The Literary Residence Programme “Reading Balkans 2018” is a part of the project South and East reaches West - digital platform for promotion of writers in post-conflict societies (iSE2W). The Programme is open to welcome fiction writers, poets, essayists and playwrights from Southeast Europe (Albania, Bosnia & Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Kosovo, Macedonia, Montenegro, Romania, Serbia, and Slovenia). The Literary Residency within the Reading Balkans Programme is a cooperation of the Publishing House Goga (SI), Goten Publishing (MKD), Udruženje Krokodil (SRB), Udruga Kurs (CRO), Poeteka (AL), Qendra Multimedia (Kosovo), PEN Centre BIH and other partners. The iSE2W project is co-funded by...

Продолжи со читање →

Промоција на романот „Јужнаци, марш!“ од Горан Војновиќ

Видео запис од промоцијата на романот „Јужнаци, марш!“ од Горан Војновиќ. Настанот се одржа на 1 септември, со почеток од 21 часот, во „Ла Кања“. [embed]https://www.youtube.com/watch?v=pyvQcP_O6Wg[/embed]

Продолжи со читање →

Промоција на романот „Бежанци“ од Весела Љахова

Видео запис од промоцијата на романот „Бежанци“ и разговорот со авторката Весела Љахова. Настанот се одржа на 26 август, со почеток во 20.30, во просториите на „Кино Култура“. [embed]https://www.youtube.com/watch?v=plIAlXHlQ8U[/embed]

Продолжи со читање →

Промоција на романот „Клада“ од Ѓерѓ Драгоман

Видео запис од промоцијата на романот „Клада“ од унгарскиот писател Ѓерѓ Драгоман. Настанот се одржа на 12 септември, со почеток во 20.30 часот, во просториите на „Кино Култура“.   [embed]https://www.youtube.com/watch?v=bNONlOLH99Y[/embed]

Продолжи со читање →

Писателот Неџат Ибрахимовиќ на книжевна резиденција во Скопје

До крајот на септември, во рамки на книжевната резиденцијална програма за автори и преведувачи од Југоисточно Европа „Апсолутно модерен“, во Скопје ќе престојува писателот Неџат Ибрахимовиќ. Неџат Ибрахимовиќ е роден 1958 година во Тузла. Тој е книжевен и филмски критичар, сценарист и автор на документарни филмови. Завршил Педагошки факутет во Осиек и постдипломски студии во областа на книжевноста на Филозофскиот факултет во Загреб. Докторирал на Филозофскиот факултет во Тузла во областа на книжевноста на Босна и Херцеговина. Завршил и телевизиски студии на Медија-академијата во Холандија. Објавувал книжевни студии и интерпретации, театарска и филсмка критика во различни списанија и снимал документарни филмови...

Продолжи со читање →

Промоција на романот „Клада“ од Ѓерѓ Драгоман

Промоцијата на романот „Клада“ од Ѓерѓ Драгоман се одржа  на 12 септември, со почеток во 20.30 часот, во просториите на „Кино Култура“. Промотор на изданието беше Ермис Лафазановски. „Клада“ е третиот роман на унгарскиот писател од поновата генерација Ѓерѓ Драгоман. Романот претставува возбудлива комбинација од роман за растењето и созревањето, историски роман и книга напишана во традицијата на магичниот реализам. Станува збор за напната приказна поставена врз фонот на револуционерните случувања при падот на комунизмот во источна Европа. Главниот лик е Ема, девојче спасено од дом за сираци од нејзината необична баба, која никогаш претходно не ја сретнала. Раскажан од перспектива...

Продолжи со читање →